Att fotografera med Bulb

När fotoutmaningens temalista för det här året, 2015, kom fanns det med ett tema som för mig som nybörjare blev ett frågetecken. Temat är nr 33 Bulb. Jag förstod att på en del kameror finns det en särskild Bulb-knapp, men inte på min Nikon. När jag nu sett några av er andra utlagda bild på temat bestämde jag mig för att googla runt i cyberrymden och se om jag kunde hitta något tips. Det gjorde jag! På You-Tube finns en kort instruktion på drygt 2 minuter som du kan se i videofilmen Bulb Mode How-To. Den visar enkelt hur du på din Nikon ställer in Bulb.

Att fotografera med Bulb

Genast gick jag ut, sökte reda på en lykta och testade funktionen. Det snöade tung blöt snö och så här blev effekten av mitt första försök med Bulb-inställning. Naturligtvis gäller det nu att testa och pröva sig fram, men drömmen är att kunna fotografera norrsken.

26 tankar om “Att fotografera med Bulb

 1. Snyggt resultat du fick:=) Jag visste inte heller vad bulb va för något och då är man ju tacksam att google finns:=) Hittade också den filmen och några andra inlägg på hur man kan göra. Toppen. Jag har fotat lite bulb men har inte prickat av det på listan än. (För övrigt finns det mycket fotoinspiration att hämta på youtube.)

  Gilla

  • Tack! Har förstått att stativ och fjärrutlösare är bra att använda om man vill fotografera stjärnhimmel med bulb. Ska försöka mig på att fotografera en stjärnklar kväll och se om jag kan bocka av temat.

   Gilla

 2. Verkligen ett läckert resultat! Snyggt jobbat!
  Var också tvungen att googla på bulb, men det var i ett annat sammanhang och då hittade jag samma som du. Jag har verkligen ingen bulb på min kamera – har verkligen letat och när jag till sist tog fram instruktionsboken så står det med klartext – möjlighet till bulb finns ej. En nackdel, men problem är till för att lösas – får komma på något annat 🙂

  Gillad av 1 person

  • Anki, om jag har förstått rätt så (har inte sett filmen än) handlar bulb om exponeringstid på minst 30 sek. Den kan du ju ställa in på manuell-läget och så fota med stativ. Biten med att ”hålla in knappen tills exponeringen ska sluta” kan däremot inte återskapas där.

   Gillad av 1 person

 3. Härlig bild Helena! Ser fram emot fortsättningen 🙂 Jag börjar inse att jag är lyckligt lottad som har en fotoaffär en gata bort från mig. Jag gick in till Lasse och frågade var bulb fanns på min kamera. Den mannen är full av klokskaper 🙂 Tidningen Digitalt foto finns dock inte att uppbringa i min stad, så reportaget om mörkerfoto har jag inte sett än.

  Gilla

   • Ja, jag brukar ge en liten beskrivning på hur bilderna är framställda. Är det något du gillar och vill testa så…så här innan jag tagit några foton på det temat tänker jag nog köra på rätt så höga bländartal. Det blir nog suddigt värre :-)..

    Gilla

   • Tack!
    Jag fick tips om din blogg av Susaboet, och att du berättade på din blogg om hur du gör när du fotograferar. Tänkte att det passar mig utmärkt som är ny i detta. Har haft min kamera i 9 månader ungefär och bara den sista månaden som jag trott på mig själv att fota manuellt. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s