Att fotografera kreativt skapade motiv

Nu har jag varit med i fotoutmaningen ett år och igår påbörjades mitt andra år. Jättekul! En reflektion som jag har gjort är att vi ofta ger varandra positiva kommentarer om fotots komposition. Ibland är motivet något vi ramlar på eller något som redan finns och ibland är det något vi komponerar ihop för att kunna tolka ett tema.

1 Kaffe med vingar 143_2015

Kaffe med vingar

I mina två första teman detta år valde jag att först lägga ut ett motiv, Kaffe med vingar, och sedan lägga ut ett annat tema, Bakom ryggen, som visar hur fotot blivit till. I det här fallet försökte jag att få tillräckligt med ljus för att inte behöva fotografera med blixt (jag har inte riktigt lärt mig min kamera än) och hamnade tillslut ute i snön.

2 Bakom rygggen 11_2015

Bakom ryggen

 

Å andra sidan blev bakgrunden inte bra utomhus. Disharmoni med staket, buskar och allt annat som finns i en trädgård. Då fick bakgrunden bli baksidan på en inplastad tavelram. Min fundering till er andra är – hur gör ni när ni kreativt komponerar ihop ett fotomotiv? Hur tänker ni? Vad använder ni för bakgrund och ljussättning framförallt när ni är inomhus? Vad är viktigast anser du för att få ett lyckat fotoresultat?

30 tankar om “Att fotografera kreativt skapade motiv

 1. Kul att se hur du komponerade din härliga bild ”kaffe med vingar”. För några år sen köpte jag en liten studio som jag använder en hel del närjag fotar inne. Både lampor och olika bakgrundsfärger ingick i studion.

  Gilla

 2. Jag har också en fotostudio som jag använder inne….som t.ex. till temat knopp i dagens inlägg. Ibland fotograferar jag i snön, precis som du, om det finns snö för det gör det ju inte alltid här i söder.

  Gillad av 1 person

  • Håller med dig att känslan och ljuset är viktigt. Det där med ljuset är knepigt den här årstiden. Jag har prövat med lysrör, lampor och mycket annat, men blixten löser ut hela tiden ändå.

   Gilla

   • Vad har du för iso-inställning på kameran inomhus? Jag har fått rådet att ha kameran på 800 som standard. Visserligen av en actionfotograf men senaste året har den stått på 800 som standard och det har fungerat fint … jag zoomar ju ofta in. Tidigare hade jag 200 som standard. Är det trassligt med ljuset inne så prova olika isotal men fota med din standard också så du kan jämföra i datorn sen (kan bli kornigt/brusigt med högt iso).

    Gilla

 3. Bra frågeämne Helena. Precis vad jag har funderat på oxå idag. Det har varit mitt dilemma senaste månaden, det är lite väl mörkt inne utan blixt. Nu har jag ett stativ att ta hjälp av men lampor vore också bra för att kunna jobba med ljus och skuggor. När jag gick en tv-utbildning ljussatte vi och använde någon plastfilm framför lamporna som filter för att mjuka upp ljuset. Och fäste med klädnypa. VET NÅGON VILKEN PLAST SOM FUNKAR? Jag har en billig bygglampa och vill testa plast/smörpapper framför, men är lite skraj för att det ska ta eld.

  Fick ikväll höra att vit paraply är en bra grej att köpa, så att ljuset riktas via paraplyn. Planerade att skriva om det.

  Teknik: du ska kunna ta bilder utan blixt. Men auto och färdiga program ger autoblixt. Du måste över på P (där kameran fortfarande bestämmer, inte du) eller på A eller S. På dessa halvmanella val bestämmer du själv över blixt. Likaså på helmanuella M = manuell. A = bländarestyrt, S = speed-styrt, men det vet du säkert.

  Gilla

  • Tack Anette! 🙂 Jag borde verkligen sätta mig in i kamerans instruktionsbok. Inser det när jag ser dina fina tips. Dags att söka ett vit paraply… Tänker att när jag fotograferade ”Kaffe med vingar” var bakgrunden inplastad. Jag har ett lysrör av dioder som ger bra med ljus ger den här årstiden ändå försvagt med ljus. Tror jag ska kolla upp det mer. Tack igen Anette för alla tips.

   Gillad av 1 person

 4. Vad är viktigt för ett bra fotoresultat undrar du: bra inställning på vitbalansen (börjar jag alltmer inse) och ett stativ … eftersom ljuset är knappt. En annan utmaning är ju ren bakgrund, men med kort skärpedjup behöver det inte alltid vara helt tomt runt motivet. Sen vill man ju både börja och sluta med en bra bildkomposition 🙂

  Gilla

   • Det var så jag började läsa på tekniken, när motiven jag fotade inte blev som jag ville …. nu har det blivit lite tvärtom, tekniken får så mkt tankar att motivet hamnar i kläm ibland. Så en målsättning för 2015 är bildkomposition och fånga känslan 🙂 Behåll din känsla för motiv och vinklar och komplettera med lite fakta så du har ”vapen” att ta till när kameran bråkar med ditt motiv 🙂

    Gilla

 5. Det finns massor av saker man kan göra själv om du googlar ‘diy lighting’ eller liknande.

  Jag köpte en blixt som jag kan fjärrstyra, styrs via en liten sändare på kameran
  ett enkelt duschdraperi – mjukar upp och sprider starkt ljus
  sk ‘foamboards’, skivor med skum inuti finns hos tex Matton, i några olika storlekar vita och svarta, en grå. Vita för att reflektera ljus, svarta för att ibland rikta bort ljus. Alla skivor kan funka som bakgrund.
  Stativ till kameran är ett måste
  Stativ med en bomarm som kan hålla skivor och reflektorer

  en kurs i att göra egna softboxar – https://www.creativelive.com/courses/diy-lighting-kevin-kubota

  Finns säkert bra kurser på Moderskeppet också 🙂

  Gilla

 6. Jag är verkligen en hobbyfotograf, men när jag insåg att jag behövde lära mig mer på ett ”billigt” sätt så började jag köpa tidningen ”Digital foto”. Jag har lärt mig oerhört mycket genom de tidningarna – de skrivet på ett bra pedagogiskt sätt och med lite olika fokus/teman i de olika numren. Jag tycker att det är skönt att kunna fota utan för mycket extra utrustning, även om det säkerligen ger fantastiska resultat.

  Gillad av 1 person

 7. Vilken bra tråd och vilka jättebra tips! Jag testar och trixar en del när jag vill komma åt ett speciellt ljus eller en speciell känsla. Olika tyger, snö, plastmaterial, glas etc är några exempel. På jobbet är huset invändigt i betong och björk, vilket får agera bakgrund ibland. När man inte är proffsfotograf och/eller har resurser att skaffa mer avancerade studios och tillbehör, så får man vara kreativ och experimentera. Jag håller också med som någon skrev här ovanför att det är bra att läsa något fotomagasin. Flera ger tips och tricks på ett enkelt sätt som man kan testa direkt. Vilken av alla tidningar är nog mycket en smaksak, men själv gillar jag ”Fotosidan magasin”.

  Gilla

  • Tack! 🙂 Jag håller också på att trixa mig fram. Just nu försöker jag förstå mig på att ställa in kameran helt manuellt. Igår fotograferade jag vid en älvkant ett antal bilder helt manuellt (tycker det är svårt). Trixade och fixande med inställningarna i – 15 grader. Fingrarna var ordentligt genomfrusna. Jag ska kolla upp ditt tidningsförslag. Det gäller att ta till sig allt man kan. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s